­
BUSHI KARATE & COMBAT SPORT
Sokon (Bushi) Matsumura

(1798-1890) Sokon Matsumura, også kendt som Bushi (krigeren) Matsumura og Shuri Matsumura, blev født i Yamagawa Village, Shuri, Okinawa i 1798. Han er en af de mest berømte og farverige martial kunstnere fra hans tid. Han var en mester i både karate og kobujutsu (våben). Matsumura var ædel og som faglært i litteratur og de kinesiske klassikere, samt militær kunst.

Han organiserede Shuri-te stil (native Okinawan martial kunst og prototype af Shorin-Ryu) i en mere raffineret system af kampsport. Matsumura begyndte studiet af karate, som en ung dreng, under vejledning af Tode Sakagawa (1762-1843). Sakugawa var tilbageholdende med at undervise den unge Matsumura, men indrømmer, et løfte, han havde gjort til Sokon Matsumura's far. Matsumura tilbragte adskillige år med at studere under Sakugawa. Til sidst var Matsumura's evner som kriger almindeligt kendt på hele Okinawa og selv helt tii Kina. Som en ung mand havde Matsumura allerede indhentet et ry som ekspert i kampsport. Mange legendariske historier er fortalt om ham i Okinawan folklore. Matsumura blev ansat i tjeneste i den kongelige Okinawan Sho familie i 1816, tjener det 17 Ryukyu King, Sho Ko.
matsumura
Han modtog titlen Shikudon, en landadel rang. I 1818 giftede han sig Yonamine Chiru, der også var Martial Art ekspert. Bushi Matsumura blev ikke blot den ledende kampsport instruktør, men også embedsmand i Ryukyu Kongerige. Som sådan Matsumura rejst som en udsending til Kina og Japan i forkyndelsen af Okinawan King. På disse ture, han opsøgte andre Martial Art kunstnere og trænede sammen med dem.

I 1832 tog han til Satsuma, Japan og opholdt sig dér i to år. Selv i Japan menes det, at han studerede Jigen Ryu stil swordsmanship. Dette er en meget aggressiv stil praktiseres af Satsuma Samurai. Hans Sensei i Jigen Ryu var en samurai ved navn Yashichiro Ijuin. Det er måske på dette tidspunkt, hvor Matsumura's idéer om Bushido kom, "Krigerens vej", og martial etos blev dannet. Ca. 1839, han tog til Kina og studerede Shaolin stil, kinesisk boksning og våben. Sagnet siger, at han faktisk er uddannet på den berømte "Shoreiji" eller sydlige Shaolin Temple på dette tidspunkt. Det vides ikke hvor længe Matsumura opholdt sig i Kina, men traditionen siger, at han opholdt sig der i nogen tid.

Bushi Matsumura var høj og tynd med dybe øjnehuller. Han blev også meget hurtigt på grund af hans konstante træning. Han mente selv, at hastigheden var væsentlig for at udvikle sin styrke. Matsumura var en innovator og han trænede hver eneste teknik, så den kunne udføres så hurtigt som det var muligt. Sagnet siger, at han var i stand til at generere en enorm styrke i hans teknikker selv om han var meget spinkel og senet. Grunden til dette var, at "Masse gange acceleraton en lig med kraft".

Begrebet vride og dreje i hoften, ved levering af en teknik, er den metode han har brugte. Matsumura er krediteret for at udvikle netop dette begreb i karate. Matsumura vidste, gennem træning, hvordan de grundlæggende elementer i fysikken skulle være for og øge karate teknik. Han var kendt for at have fantastiske sparkefærdigheder og en store springevner. Hans motto var "Som kriger man skal udvikle en hastighed som en fugl og kraften som en tiger".

../em
­